Pegasus-spyware har skabt overskrifter verden over, da det blev afsløret, at regeringer og myndigheder har brugt det til at overvåge journalister, aktivister og politikere. Men hvad betyder det for dig som almindelig bruger? Er Pegasus en reel risiko, eller er det kun et problem for højt profilerede personer? Lad os afmystificere Pegasus-spyware og se på, hvad du skal vide for at beskytte dig selv.
Pegasus er en avanceret spyware udviklet af det israelske firma NSO Group. Softwaren er designet til at infiltrere smartphones og give adgang til beskeder, opkald, kamera, mikrofon og endda krypterede apps som WhatsApp og Signal. Pegasus adskiller sig fra mange andre former for spyware ved at kunne installeres uden brugerens interaktion, for eksempel via et enkelt klik på et link eller udnyttelse af en sårbarhed i styresystemet
For at lære mere om spyware generelt, besøg vores side: Hvad er Spyware?
Et zero-click attack er en form for cyberangreb, hvor offeret ikke behøver at foretage sig noget for at udløse angrebet. Traditionelt set kræver de fleste cyberangreb en form for interaktion fra offeret, såsom at klikke på et ondsindet link eller åbne en inficeret fil. Men med et zero-click attack, kan angriberen udnytte sårbarheder i software eller apps, ofte i baggrunden, uden offerets viden. Dette gør dem særligt farlige, fordi de er sværere at opdage og undgå. Pegasus spyware er et eksempel på en trussel, der kan leveres gennem et zero-click attack, hvor spyware kan installeres på en brugers telefon uden brugerens interaktion, blot ved at modtage en uskyldig besked eller et opkald.
Selvom Pegasus har fået meget opmærksomhed, er det primært blevet brugt mod højt profilerede personer. NSO Group har hævdet, at deres software kun sælges til regeringer og myndigheder til brug i kampen mod kriminalitet og terrorisme. Men kan almindelige brugere blive overvåget med Pegasus?
For de fleste almindelige brugere er risikoen for at blive mål for Pegasus ekstremt lav. Spywaren er dyr og kræver betydelige ressourcer at anvende, hvilket gør det usandsynligt, at den bruges mod gennemsnitlige personer. Dog er det vigtigt at huske, at spyware generelt er en reel trussel, og mindre sofistikerede værktøjer kan nemt ramme almindelige brugere.
Hvis du mistænker, at din enhed er inficeret med Pegasus eller anden spyware, kan du gøre følgende:
Hvis du oplever nogle problemer, anbefaler vi, at du kontakter vores Kundeservice for yderligere hjælp. Du kan også beskytte din telefon mod infektion ved hjælp af vores sikkerhedspakker.
Uanset om det er Pegasus eller andre former for spyware, kan du tage følgende skridt for at beskytte din enhed:
Pegasus spyware blev skabt af det israelske firma NSO Group. De har specialiseret sig i at skabe software til overvågning, og har solgt Pegasus til mange regeringer rundt om i verden. Desværre er der blevet rapporteret mange tilfælde, hvor Pegasus er blevet brugt til ulovlig aflytning af telefoner af journalister, aktivister, og endda statsoverhoveder.
NSO Group, skaberne af Pegasus spyware, har fået international opmærksomhed på grund af deres salg af dette kraftfulde overvågningsværktøj. Mange kritikere har rejst bekymringer over, hvordan Pegasus bruges af regeringer til at krænke borgernes privatliv. NSO har dog forsvarer deres produkt, og siger, at det kun er beregnet til at hjælpe regeringer med at bekæmpe terrorisme og kriminalitet.
I vores moderne, digitaliserede verden er det vigtigt at forstå de trusler, vi står overfor. Pegasus spyware er en alvorlig trussel, der kan give angribere fuld adgang til din telefon. For at beskytte dig selv, anbefaler vi, at du tager dig tid til at lære om disse trusler, og at du benytter vores Sikkerhedspakker. Og hvis du nogensinde er i tvivl, er vores Kundeservice altid klar til at hjælpe.
For mere information om, hvordan du kan beskytte dig selv mod cybertrusler, kan du læse vores artikel Hvad er Malware, og sådan undgår du at få det.