Oscar Hedeby
Indlæg af
Oscar Hedeby
TILBAGE TIL OVERSIGT

Phishing, Smishing og andre ting du skal være opmærksom på

Udgivet: 
March 13, 2024

Phishing og smishing er alvorlige trusler, som du skal være opmærksom på. De består i at lokke følsomme oplysninger som brugernavne, adgangskoder og kreditkort detaljer fra intetanende personer og kan have store økonomiske og personlige konsekvenser.

Hold dig opdateret om digital sikkerhed

Skriv dig op her, for at modtage en oversigt over de største trusler og bedste råd

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hvad er smishing?

Phishing og smishing er alvorlige trusler, som du skal være opmærksom på. De består i at lokke følsomme oplysninger som brugernavne, adgangskoder og kreditkort detaljer fra intetanende personer og kan have store økonomiske og personlige konsekvenser.

Hvad er smishing?
Smishing er en kombination af ordene 'sms' og 'phishing'. Det er en form for phishing, der sker gennem sms-beskeder. Gerningsmændene forsøger at narre modtagerne til at klikke på et link, som ofte fører til en falsk hjemmeside. Denne hjemmeside efterligner ofte legitime institutioner som banker, sociale medier eller onlinebutikker.

Hvad er Phishing?
Der findes forskellige typer af phishing, herunder URL-phishing, phishing-mails og spear-phishing. I URL-phishing forsøger hackere at skabe en falsk webside, der ligner en ægte, for at få brugerne til at indtaste deres følsomme oplysninger. Det er derfor vigtigt at dobbelttjekke webadressen, før du indtaster nogle oplysninger.

Phishing-mails
Phishing-mails er en anden almindelig form for phishing. I disse typer angreb sender cyberkriminelle e-mails, der ser ud til at komme fra pålidelige kilder, såsom din bank, din internetudbyder eller endda en ven. Disse e-mails vil typisk bede dig om at opdatere dine kontooplysninger og vil give dig et link til at gøre det. Dette link fører dog til en falsk webside, der er oprettet til at stjæle dine oplysninger.

Spear-phishing
Spear-phishing er en mere målrettet form for phishing. I stedet for at sende generelle e-mails ud til tusindvis af mennesker, vil spear-phishing-angreb være rettet mod enkeltpersoner eller virksomheder. Disse angreb er ofte meget mere sofistikerede og kan være sværere at genkende.

Vil du have en sikkerhedsvurdering, og blive klogere på phishing?

Skriv dig op her til en uforpligtende snak med en sikkerhedskonsulent. Her kigger vi på, om du har datalæk, og hvad du kan gøre for at forbedre din sikkerhed. Bliv klogere på din sikkerhed ved at skrive dig op.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hvordan undgår jeg phishing og smishing?

At beskytte sig mod phishing og smishing kræver både opmærksomhed og anvendelsen af passende værktøjer. Her er nogle tips, der kan hjælpe dig med at beskytte dig selv mod begge trusler:

  • Undersøg afsenderen nøje:
    Vær opmærksom på beskeder fra ukendte afsendere, uanset om de ankommer via e-mail eller SMS. Hvis beskeden anmoder om bekræftelse af personlige oplysninger eller ser mistænkelig ud, bør du kontakte organisationen direkte gennem deres officielle kontaktinformationer, i stedet for at svare på beskeden.
  • Vær forsigtig med links og vedhæftede filer:
    Undgå at åbne links eller vedhæftede filer fra ukendte afsendere. For e-mails, kopier og indsæt linket i din browser, fremfor direkte at klikke på det. For SMS-beskeder, vær endnu mere forsigtig, da smishing ofte involverer lokkende links, der fører til falske websteder.
  • Hold øje med sprogbrug:
    Både phishing- og smishing-beskeder kan være fyldt med stavefejl og grammatiske fejl. En dårligt skrevet besked er ofte et klart tegn på et forsøg på bedrageri.
  • Installer sikkerhedssoftware:
    En robust sikkerhedspakke kan beskytte både mod phishing og smishing. Sikkerhedssoftwaren bør inkludere funktioner til at blokere mistænkelige websteder og advarsler om mistænkelige beskeder.
  • Uddan dig selv:
    Jo mere du ved om phishing og smishing, desto bedre kan du beskytte dig. Uddannelse er nøglen til at genkende og forhindre disse angreb. Besøg vores blog for at lære mere om disse og andre trusler.
  • Vær altid på vagt:
    Hvis noget virker for godt til at være sandt, eller hvis du er i tvivl, så undgå at interagere med beskeden. Det er altid bedre at være på den sikre side, end at risikere at blive et offer for svindel.

Ved at følge disse tips kan du øge din beskyttelse mod både phishing- og smishing-forsøg. Husk, din opmærksomhed og forsigtighed er dit bedste forsvar.

Sikker mod phishing med Safe

Hos Safe tilbyder vi omfattende sikkerhedspakker designet til at beskytte dig mod alle former for cybertrusler, herunder phishing. Disse pakker inkluderer alt fra antivirussoftware til firewallbeskyttelse og meget mere. Du kan læse mere om vores sikkerhedspakker på vores webside.

Phishing og smishing, er en alvorlig trussel, men med den rette viden og værktøjer kan du beskytte dig selv effektivt. Husk altid at være opmærksom på dine digitale interaktioner og tøv ikke med at søge hjælp, hvis du er i tvivl. Din sikkerhed er vores højeste prioritet.